×
×

Skötselråd

Viktiga skötselråd

- som håller ytan snygg längre


Vi har nu avslutat målningsarbetena hos Er och hoppas ni kommer att trivas i er nya miljö.

För att ytorna ska hålla sig fräscha så länge som möjligt har vi sammanställt några skötselråd.
Läs dem! Om ni sedan har några frågor om skötsel eller utförandet är ni välkomna att höra av er till oss på Lundströms Måleri & Färg AB.

 

Väggar och tak målade med

Biora Primer Takfärg, Biora Balance
Biora 7 Interiörfärg, Biora 20 Interiörfärg. 

Egenskaperna för vattenburna färger uppnås efter några veckor i rumstemperatur 18-22°C. Undvik därför nedsmutsning och rengöring av ytorna till dess att färgen härdat klart. Färger med högre glans har en högre tvättbarhet än matta färger. Härdningstiden kan vara upp till 2- 4 veckor efter målningen. 

 Normal rengöring
Rengör ytan med handdiskmedel alternativt allrengöringsmedel. Använd aldrig sprit eller starka organiska lösningsmedel. Tvätta alltid nerifrån och uppåt. Skölj ordentligt med vatten och torka av ytan och ventilera ut den fuktiga luften. Obs! Använd inte för varmt vatten. 

Fläckborttagning
Teknosolv 1621, (Alifatnafta) kan ta bort fläckar som inte försvunnit med syntetiskt tvättmedel. Mögeltvätt kan bleka bort vissa fläckar (används varsamt). Matättika kan användas för att avlägsna rostfläckar. Svarta missfärgningar som uppstått genom att man gnidit metall mot ytan kan oftast avlägsnas med ett vanligt radergummi. 

 

Våtrum målade med

Teknos Våtrumssystem – Timantti 20 

Systemen ger en mycket vattenbeständig, slagtålig och smutsavvisande yta. 

Tänk på att ett våtrum kräver extra omsorg och regelbunden rengöring för att det skall behålla sitt fina utseende länge. Första tiden efter nymålningen bör man vara varsam vid hanteringen av ytorna. Ytan skall torka minst en vecka innan den utsätts för hett vatten. 

Kontrollera att tätningar kring genomföringar och håltagningar är intakta, täta nya skruvhål och håltagningar omgående. 

Se till så att ventilationen är tillfredställande och fungerar. Ställ gärna dörren på glänt och håll på så sätt ner luftfuktigheten och möjligheterna för mögeltillväxt begränsas. Väggarna måste med jämna mellanrum rengöras från kalkavlagringar, tvålrester och dylikt, speciellt viktigt är detta vid utsatta ställen som dusch och under och runt badkar. Använd kalklösande rengöringsmedel och skölj noga med rent vatten och torka ytan. 

 

Inredningssnickerier
dörrar, luckor, lister mm. Målade eller lackade med
Futura Aqua 5, 20, 40 och 90 lackfärg
Teknos Pro FSF 40 och 70 färdigstrykningsfärg

Rengöring av målade ytor
Använd syntetiska tvättmedel som inte innehåller lösningsmedel. Ytorna tvättas med vatten och ett milt rengöringsmedel. Därefter sköljs ytorna av med ljummet vatten. Tvätta nerifrån och uppåt för att undvika ränder efter vattnet. Använd aldrig sprit eller för starka rengöringsmedel då färgen kan bli fläckig. Ammoniak och ammoniakångor kan missfärga målade ytor. Obs! Använd ej för varmt vatten. 

 

Träfasader målade med

Nordica Eko , Nordica Classic , Nordica matt, Visa täcklasyr
Visa Premium täcklasyr, Woodex Premium lasyr 

OBS! Vid tvättning av träfasader avråder vi från att använda högtryckstvätt.
Normalt vattentryck är tillräckligt.
Vid rengöring skall de målade ytorna vara i så gott skick att de inte direkt suger upp vatten (lite vatten tränger alltid in). Är ytorna i så dåligt skick att de suger in vatten och blir mörka rekommenderar vi att ytan målas om. Tvätta alltid nedifrån och uppåt. 

Rengöring av träfasader, staket, altanräcken mm.
Tvätta med varmt vatten ca 35°C. Använd en icke etsande fasadtvätt enligt anvisningarna på förpackningen. Applicera rengöringsmedlet med en skurborste eller liknande och låt verka enligt anvisningarna, skölj bort rengöringsmedlet noggrant med vatten. Om ytorna är alg- eller mögelangripna använd mögeltvätt enligt anvisningarna på förpackningen. 

 

Skötselråd för Tapeter

Papperstapet typ Borosan, Fioton och Decorama har en god tvättbarhet, vilket innebär att man utan svårigheter kan avlägsna de flesta smutsfläckar på följande sätt:

  • Blöt fläcken med trasa eller svamp (använd tvållösning eller diskmedel).
  • Använd flödigt med ljummet vatten så att alla tvålrester avlägsnas.
  • Torka bort överskott på vatten och låt därefter tapeten självtorka.
  • Undvik att få vätska i skarvarna där tapeten är oskyddad.

Beräknad livslängd på tapeten är 10-15 år. 

 

Lycka till

Med vänlig hälsning
Lundströms Måleri & Färg AB

www.lundstromsmaleri.com
info@lundstromsmaleri.com

Lundströms skall endast utföra entreprenad och tjänster av sådan kvalitet att de förtjänar och vinner kundernas fulla belåtenhet och förtroende.